Aura Salla Rohkeasti eurooppalainen, ylpeästi suomalainen. #aurasalla2014 #eurovaalit #kokoomus

Jakamistalouden uusi aluevaltaus: työtä pilvessä aamusta iltaan

Oman aikansa edelläkävijä Adam Smith totesi jo 1700-luvulla, että työnjako ja vapaus mahdollistavat ihmisten erilaisten lahjojen hyödyntämisen. Smithin ajattelu on edelleen ajankohtaista. The Financial Times kirjoitti lokakuussa kolumnissaan jakamistalouden uudesta aluevaltauksesta, jossa työnantajat vievät työtehtäviä ja projekteja pilvipalveluihin, erilaisiin “platformeihin”. Platformeista tai alustoista työntekijät ympäri maailmaa voivat poimia heidän taidoilleen sopivia työtehtäviä ja projekteja. Ainoat vaaditut elementit ovat tietokone ja toimiva verkkoyhteys valmiin työn palauttamista varten. Työntekijät voivat kerryttää itselleen laatuarvioita tehdyistä töistä ja tätä kautta määritellä omaa palkkiotaan. Työtä voi järjestelyn avulla tehdä Ibizan rannalla tai New Yorkin katukahvilassa, aamukahvin tai iltateen voimalla.

Aloitin oman työurani viisitoistakesäisenä rakennustyömaalta, josta jatkoin ensimmäiseen vakituiseen työpaikkaani McDonald’sille, päätyen pitkään työsuhteeseen Stockmanille. Kyseiselle työnantajalle tein töitä iltaisin ja viikonloppuisin koko opintojeni ajan. Kellokortti tuli vuosien varrella tutuksi. Tietyissä työtehtävissä työajan leimaaminen on välttämätöntä, mutta suuri osa työstä on muuttunut ja muuttuu edelleen rajusti jakamistalouden murtaessa lopullisesti perinteisiä työsuhteita taukohuoneineen ja tupakkakoppeineen. Pikkujoulut ja tyky-päivät rakentavat yhteisöllisyyttä, mutta meitä on ekstro- ja introvertteja yksilöitä ja tasapäistävä malli sopii heikosti etenkin luovan työn kategoriaan.

UP-Work -palvelun tekemän selvityksen mukaan tällä hetkellä maksetaan eniten teollis- ja tekijänoikeuksia koskevista lakineuvontapalveluista, ääninäyttelystä, verkkoturvallisuuspalveluista ja korean käännöstöistä. Toisin sanoen lakia, kieliä tai taloutta lukeneille valkokaulustyöntekijöille pilvessä tehtäviä töitä on tarjolla eniten. Trendit kuitenkin muuttuvat nopeasti, kun osaamista haetaan ja työtehtäviä tarjotaan avoimesti globaaleilla markkinoilla.

Moni kysyy tässä kohtaa entä verotus sekä eläke- ja sosiaaliturvamaksut. Kaksi jälkimmäistä ovat työntekijän omalla vastuulla. Verokysymys on haastavampi. Sama kysymys koskee laajemmin jakamistaloutta. Yritys maksaa verot maahan jossa toimii tai nostaa tulostaan, mutta työntekijän esim. Uber-kuskin kohdalla tilanne ei ole yhtä selvä. Tähän kysymykseen on globaalien työmarkkinoiden pystyttävä vastaamaan ennemmin kuin myöhemmin. Toimivin vaihtoehto varmasti on, että työntekijä maksaa palkkatuloveron mukaisesti veronsa maahan, jossa on vakituisesti kirjoilla, aivan kuten vakituisessa työsuhteessa olevat tai pätkätöitä tekevät tälläkin hetkellä.

Valtion tehtävä ei ole holhota vaan luoda turvalliset perusrakenteet ajatteleville yksilöille. Sama tehtävä ylätasolla on Euroopan unionilla. Ajatteleva yksilö osaa itse valita eläkeyhtiönsä ja säästää sosiaaliturvansa. Samoin valita työaikansa ja paikkansa.

Talous, työ ja yhteiskunta muuttuvat väistämättä. Sen sijaan, että taistelisimme ja jarruttaisimme muutosta vastaan, tulee meidän rakentaa uusia, kansainvälisesti toimivia talouden säädöksiä ja malleja, jotka tukevat tulevaisuuden työtä ja kasvua. Jakamistalous ja työnteon uudet muodot tuovat meille uudenlaista vapautta sekä tarjoavat alustan toimia yhä laajemmin globaaleilla markkinoilla - kellokortitta pilvessä aamusta iltaan.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hyvä ja tulevaisuutta kiintoisalla tavalla tarkasteleva kirjoitus. Jakamistalous tulee tasoittamaan työtä tekevän väestön tuloeroja globaalisti. Kehittyvissä maissa ansiotasot laskevat ja kehittyvissä ne nousevat. Kokonaisuudessaan tulotasot todennäköisesti kasvavat. Toisaalta hyvinvointiyhteiskunnat eivät tule pysymään pystyssä, ellei sitten siihen pyritä globaalilla tasolla. Se puolestaan edellyttäisi globaalia vero- ja tulonsiirtojärjestelmää.

"Ajatteleva yksilö osaa itse valita eläkeyhtiönsä ja säästää sosiaaliturvansa. Samoin valita työaikansa ja paikkansa."

Homo economicus eli rationaalinen ihminen on yhtä pelkistetty ihmiskäsitys kuin ajatus kollektiivisesta neuvostoihmisestä. Ihminen on sekoitus rationaalista, irrationaalista, itsekästä ja laumasieluisuutta. Mielestäni yllättävän iso osa ihmisistä on irrationaalisia laumaihmisiä. Kivikauden yhteisöissä nämä ihmiset ulkoistivat päätöksenteon heimon johtajalle ja heidän roolinaan oli toimia kyseenalaistamatta heimon normien ja päällikön päätösten mukaisesti.

Keskustelua voidaan käydä kahdella tasolla. Ensinnäkin, onko oikein jättää epärationaaliset ihmiset oman onnensa nojaan? Jos on, niin siitä seuraa kysymys, että miksi näin ei voitaisi tehdä myös mielisairaille, vammaisille ja lapsille? Kaikkihan ovat yksilöitä ja kyvyttömyys ei ole mikään tekosyy saada järjestelmältä apua (tässä haetaan ääriesimerkkien kautta periaatteita). Toinen taso on sitten funktionaalisuus, jota ennen on määriteltävä, mitkä ovat yhteiskunnalliset arvot/tavoitteet, mitä yhteiskuntajärjestelmän tulee palvella? Toimiiko yhteiskunta parhaiten, kun valtio ei puutu asioihin? Jos vaikkapa 10-30 % väestöstä on kykenemättömiä huolehtimaan itsestään rationaalisesti oikeistolaisessa yhteiskuntajärjestelmässä, syökö se jotain arvoa kuten turvallisuutta, yhteiskunnallista vakautta, talouskasvua, onnellisuutta jne.?

Mielestäni nämä ovat kiinnostavia kysymyksiä, eikä minulla ole niihin varmoja vastauksia. Onko sinulla?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yhtähyvin ajattelevaniahmisen sijaan yksilö voi kasvaa emootionalliseksi (ihminen on tunteidensa viemä) tai yhteisölliseki (koko ihmiskunta on yhtä suurta perhettä). Ties vaikka lopputuloksena olisi Wellsin esittelemät Eloi- ja Molokihmisen esimuodot.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Taitaa olla yhtä idealistista kuin ex-pääministeri Kataisen puppupuheet Suomessa.

"Pilvessä" ei kannata töitä tehdä, tulee potkut!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Yksi tekniikan kehittymisen hyvä puoli on, että kun tekee töitä pilvessä, ei tosiaan ole väliä, vaikka tekisi töitä "pilvessä". Vain sillä on merkitystä, mitä saa aikaan, ja niin sen tulisi ollakin. Muu kuuluu vain työntekijälle itselleen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aura Salla: "...tulee meidän rakentaa uusia, kansainvälisesti toimivia talouden säädöksiä ja malleja, jotka tukevat tulevaisuuden työtä ja kasvua."
---
Keiden "meidän"? Miten siinä on tähän mennessä onnistuttu (23 vuodessa)? Millaista on ollut esim. Suomen todellinen kasvu ja työllisyys (po. rakennettujen säädösten ja mallien ansiosta?) viimeisen 10 vuoden aikana?
Huomioiden EU:n kaikki kriisit, onko tämä unioni ja sen toimintatapa "ajattelevien ihmisten" tuotoksena kiitettävä saavutus?

Toimituksen poiminnat