Aura Salla Rohkeasti eurooppalainen, ylpeästi suomalainen. #aurasalla2014 #eurovaalit #kokoomus

Lainavuoren alta puoleen miljoonaan uuteen työpaikkaan

Kreikan tilanteeseen ja sen pohjalta vedetään johtopäätöksiä milloin euroalueen, milloin koko EU:n alamäestä ja hajoamisesta. Uskallan kuitenkin väittää, että seuraavan vuoden aikana Euroopan taloustilanteessa tullaan näkemään käänne parempaan. Miksi näin?

Euroopan keskuspankki valmistelee tällä hetkellä mittavaa valtiolainojen ostoa, jonka avulla on tarkoitus laittaa liikkeelle runsaan puolentoista vuoden kuluessa noin tuhat miljardia euroa. Tarkoituksena on painaa euroalueen korot alas ja saada rahavarantoja liikkeelle. Toisin sanoen elvyttää. Samalla korkojen lasku helpottaa velkaantuneiden euroalueen maiden tilannetta sekä pienentää meidän jokaisen velallisen korkokustannuksia.

Vaikka talouskuria on arvosteltu ja säästöhaukkojen mielipiteitä ammuttu alas viime vuosina, on kulujen ruotuun saaminen ollut väistämätön rakennusvaihe elpyvän talouden perustaksi.

Vuosien 2008­-2009 talouskriisin jälkeen viidelle euroalueen jäsenmaalle: Espanjalle, Kreikalle, Irlannille, Kyprokselle ja Portugalille, rakennettiin niin sanonut tuki- eli velanhoitopaketit talouden saattamiseksi takaisin raiteilleen. Tällä estettiin euron romahdus ja taattiin koko valuutta-alueelle mahdollisuudet nousta taantumasta sekä rakentaa uutta kasvua. Euro- ja koko EU-alueen maat kun ovat, yhteisvaluutasta huolimattakin, väistämättä riippuvaisia toistensa talouksien kehityksestä.

Vuosi sitten kirjoitin blogissani, että Kreikan kohdalla maksukyvyttömyys oli kiistämättä peräisin heikosti hoidetusta julkisesta taloudesta, mutta tilanteeseen vaikutti myös liian heikoille perusteille järjestetty talous- ja rahaliitto, jonka myötä markkinat hinnoittelivat euromaiden valtioiden lainat samalle tasolle huomioimatta maakohtaisia riskejä. Sama rahapolitiikka, Saksan vanavedessä, ei yksinkertaisesti sopinut - eikä sovi - kaikille maille ja ne jotka kärsivät EKP:n asettamista koroista tarvitsivat muiden tukea. Nyt kun EU rakentaa todellista yhteistä finanssipolitiikkaa, on pidettävä huolta siitä, että no bailout -säännöstä pidetään tiukasti kiinni.

Tukipaketteja saaneista maista kolme viidestä on irtautunut EU:n lainaohjelmista ja Kyproksen uskotaan seuraavan perässä jo tämän vuoden aikana. Euroalueen talouskasvun kärjessä porskuttaa tällä hetkellä Irlanti, jopa 3,5 prosentin kasvuennusteella. Myös Espanjan taloudessa näkyy jo selkeitä merkkejä paremmasta. Vienti on kasvanut 27 prosenttia vuodesta 2007 ja suuresta työttömyydestä kärsivässä maassa syntyi noin 500 000 uutta työpaikkaa vuonna 2014. Viime viikolla Espanja ilmoitti osallistuvansa komission investointipaketin projektirahoitukseen puolellatoista miljardilla eurolla. Tämä on merkittävä viesti maasta, jonka talous oli vielä muutama vuosi sitten romahtamispisteessä.

Espanja seuraa ilmoituksellaan Euroopan talouden veturin esimerkkiä. Saksa ilmoitti helmikuussa osallistuvansa komission investointipakettiin, kansallisen investointipankkinsa kautta, kahdeksalla miljardilla eurolla.

Suomessa kysyttäisiin todennäköisesti Espanjan kohdalla, miksi lähteä mukaan Euroopan yhteiseen projektiin, jos oman maan tilanne ei ole kunnossa? Vastaus on yksinkertainen: Euroopan talous on meidän talous - vahvuuksineen ja heikkouksineen. Komission laskelman mukaan 315 miljardin euron investoinneilla voidaan karkeasti ennustaa saavutettavan jopa 1,3 miljoonaa työpaikkaa.

Investoinnit, rakenneuudistukset ja vastuullinen rahapolitiikka ovat komission resepti EU-alueen kasvun. Kasvun odotetaan nousevan 1,7 prosenttiin euroalueella 2015. Hidasteina ovat korkea yksityinen ja julkinen velka sekä työttömyys. Jäsenmailta tarvitaan siis todellista yhteistä tahtoa saada investointirahaa liikkeelle. Ainoa tapa luoda todellisia työpaikkoja on, edellä mainitun reseptin lisäksi, lisätä kulutusta ja kysyntää, saada olemassa olevat rahavarannot liikkeelle ja hakea kasvua viennin kautta Euroopan ulkopuolelta.

Talouskriisi on tehnyt selväksi, että elämme yhteistaloudessa, halusimme tai emme. Hyviä esimerkkejä kriisistä ulospääsyyn kaveria tukemalla on 90 prosenttisesti enemmän kuin epäonnistuneita samanlaisia. Meillä ja medialla on merkillinen tapa jäädä huutamaan sen epäonnistuneen 10 prosentin perään, jonka osuus koko euroalueen bkt:stä on tässä tapauksessa hädin tuskin 1,4 prosenttia.

Uutisoinnista voisi päätellä, että elämme vain synkkiä aikoja, mutta todellisuudessa tunnelin päässä on valoa ja sen saavuttamiseksi keinot on olemassa, nyt on tekemisen aika.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Miten komissio aikoo auttaa eurooppalaisia ihmisiä.
Sen päätyöhän on rahoittaa, ja olla tukemassa kaikkia pankkeja
ristiinrastiin. Liikelaitokset ja pankit eivät rahoita yrittäjiä,
koska heidän luomansa luotto on saavuttanut keskinäisen velkakuplan.

Nyt olisi aika purkaa tuota kuplaa, tai kirjata pois kaikkien taseista
velat. Mutta näyttää siltä, että toisten velat häviävät tuhkana tuuleen,
toisten taas kasvavat. Velat halutaan siirtää kansalaisille, jotta maiden
johtajat saadaan tekemään johtavien pankkien näköistä politiikkaa.

Demokratiasta ei siis ole mitään jäljellä, komissio päättää kaikesta
muiden puolesta. Sellainen ei ole demokratiaa. Eihän heitä sinnen kukaan
äänestänyt, vai miten he tulivat euroopan päättäjiksi.

Vallantitäjillä täytyy olla avoimet ovat, ja he tarvitsevat vallanvahtikoiria. Muuten ei synny parempaa maailmaa. Jokainen vain
toimii omien intressiensä valossa. Mutta terve järki pettää ihmisen aina,
tiede puuttuu näistä uusistakin valinnoista.

Positive money group osaa asian selittää paremmilla sanoilla. Tarvitaan
uusi katsaus vahvan systeemin virheisiin. Komissio elää vielä sitä vanhaa
aikaa, ja siellä puhutaan sitä vanhaa kieltä; se ei johda mihinkään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Komission laskelman mukaan 315 miljardin euron investoinneilla voidaan karkeasti ennustaa saavutettavan jopa 1,3 miljoonaa työpaikkaa."

Niin että yksi työpaikka per 242 000€? Alkaa tulla itku.

Matti Rantanen

Jos katsoo asiaa suurempaa kokonaisuutta ajattelematta niin tuo itkun tuleminen on ymmärrettävää. Mutta laajemmassa kokonaisuudessa investointeihin suhteutettuna tuo Komission arvio 1,3 miljoonasta uudesta pysyvästä työpaikasta on melko kova luku.

Vertaillaan vaikka muutamiin yritysten itsensä tekemiin investointeihin tai niiden suunnitelmiin:

Valio Seinäjoen tuotantolaitos, investointi 36 miljoonaa euroa, uusia työpaikkoja alkuun noin 10. Eli laskelmallasi 3,6 miljoonaa euroa per työpaikka.

HKScan Länsi-Suomi 35-65 miljoonaa euroa. Turvaa olemassa olevat työpaikat.

Metsä Group Äänekoski arvio hieman yli miljardi euroa uusia työpaikkoja koko arvoketjussa 2500 ja jälleen laskelmallasi 400 000 euroa per työpaikka.

Silti jokainen näistä investoinneista on Suomen kannalta erittäin merkittävä ja pitkällä tähtäimellä kansantaloutta huomattavasti parantavia. Mikäli komissio saa kasaan tuon investointipaketin rahoituksen ja onnistuu lähellekään tuota työpaikkatavoitetta on se todella ansainnut suuret suosiot ja kunnioitusta saavutuksesta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

1. mistähän kiskaisit "pysyvän" työpaikan, ja miten sen tässä määrittelet?

2. Yksikään noista esittelemistäsi _yrityksen_ tekemistä investoinneista ei ole sellainen, jota olisi lähdetty tekemään tai perustelemaan työllisyysvaikutuksilla, vaan liiketaloudellisin perustein.

3. Esimerkki-investointis on tehty yksityisen yrityksen yksityisellä rahalla, mikä on hippasen eri asia kuin se, että käytetään julkista rahaa, ja yritetään perustella sitä työllisyysvaikutuksilla.

Matti Rantanen Vastaus kommenttiin #5

1. Kiskaisin pysyvän työpaikan määrittelyn kaikesta materiaalista, jota investointisuunnitelmasta on saatavilla. Niissä nimenomaan puhutaan uusista työpaikoista, jotka investoinnit tuovat ja niiden lisäksi toki tulee miljoonia miestyövuosia investoinnin toteutyksen aikana. Jälleen vertaan esim. Äänekoskeen jonka rakennusajan työllistävä vaikutus on 6000 miestyövuotta ja lopullisen investoinnin tuomat uudet työpaikat 2500.

2. Myöskään kyseistä investointipakettia ei ole rakennettu työllisyysvaikutusten lähtökohdasta, vaan tavoitteesta saada investointeja liikkeelle ja niiden myötä syntyy myös työpaikkoja. Jokainen näkemäni yksityinenkin investointisuunnitelma esim. tuotantolaitoksiin arvioi laskelmissaan myös työllistävän vaikutuksen ja sitä käytetään hankkeiden viestinnässä yhtenä kärkenä.

3. Investointipaketissa käytetään sekä yksityistä rahaa että ainakin Espanjan ja Saksan tapauksissa kansallisten investointipankkien rahaa. Kyseessä on lainamekanismi, jolle komissio ja Euroopan investointipankki ovat antaneet peruspääomaa puskuriksi. Eikä tässäkään tapauksessa käytetä julkista rahaa investointeihin, vaan kyseessä on EIP:n alainen lainamekanismi, jonne yksityisillä sijoittajilla on mahdollista tehdä sijoituksia ja jolla on erilainen riski mahdollisuus kuin EIP:n peruslainauksella.

Ainakin sen verran mitä olen seurannut lehdistöä maissa, jossa investointipaketin kiertue on käynyt, näyttää yksityisetkin investoijat olevan todella kiinnostuneita mahdollisuudesta.

Kari Savinen

Voi hyvä Aura Salla !

Kirjoituksestasi näkee kyllä sen, että olet Kataisen kabinetin hommissa.
Tiedätkö esimerkiksi sen mihin tuo mainitsemasi EKP:n aloittama valtionlainojen osto johtaa ? Tuon yli biljoonan euron osto-operaation seurauksena EKP:llä on holveissaan lähes arvottomia valtionlainoja, jotka suurimmaksi osaksi ovat niiden muutaman kriisimaan velkakirjoja, joiden taloutta on yritetty väkipakolla nostaa ylös.

Operaation jälkeen vastuut kasautuvat EKP:n haarakonttoreille, suomessa Suomen Pankille.
EKP:n pääomitus on peräisin jäsenvaltioiden keskuspankeilta, joten maksumiehet ovat kyllä tiedossa, miksi ette voi sanoa asioita suoraan.
Käynnistyvä massiivinen "elvytysohjelma" rikastuttaa ainoastaan jälkimarkkinoilla toimivia pelimiehiä, koska EKP ei voi ostaa velkakirjoja suoraan jäsenvaltioilta.

Talousoppia kehoittaisin hakemaan jostain muualta kuin ko. kabinetista, mikäli se sitten on tässä päätarkoituksena ?

Tieto siitä, että jonkun kriisimaan talous olisi selvällä kasvu-uralla, ei perustu mihinkään tosiasiaan, vaan lienee niitä samoja irtolauseita, joita olemme tottuneet kuulemaan sieltä "kabinetista"

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Lukemisen arvoinen. Mitä ne voitot saattavat ollakaan.
http://c.tickld.com/x/economicsexplained

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Finansssimarkkinoille ja pörssiin nuo rahat päätyvät ja lopulta veroparatiiseihin, ei niillä ole tarkoituskaan mitään reaalitaloutta elvyttää. Suomelle tämä on huono diili, olemme vain maksajina jälleen.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Noin sitä silmät sokaistuu kun Kataisen kabineteissa istuu.
Tervetuloa arkitodellisuuteen Salla.

Matti Rantanen

Avaatko hiukan kommenttiasi? Oliko tekstissä jokin asia väärin, vai mikä oli irrallaan arkitodellisuudesta? Positiivista on mielestäni muun muassa se, että puoli miljoonaa espanjalaista on työllistynyt vuonna 2014, heidän arkitodellisuutensa sillä on hyvinkin merkittävä vaikutus.

Kari Savinen

Tässä käy niin että kaikki tehdyt vääryydet ja oman edun tavoittelut ym. konnankoukut paljastuvat ennen pitkää, ja sitten hymy hyytyy lopullisesti.
Markkinavoimat ottivat sen lopullisen niskalenkin.
Maailman parantaminen Kataiselta taisi jäädä alkumetreille, ja hyvä niin vauhti oli kyllä kova, mutta suunta oli väärä.

Kari Savinen

Luin vielä uudelleen tuon Sallan kirjoittelun.
Lopputulos oli seuraava: tyypillistä kokoomuslaista ja Kataismaista talousennustetta, kuten "uskotaan syntyvän työpaikkoja" "ennusteet näyttäisivät" "syntyy uusia investointeja" "nyt tarvitaan yhteishenkeä" ja kaikkea sitä lööperiä jota on totuttu kuulemaan vuosikaudet.

Luuletteko että tämäntapaista iltasatua kukaan uskoo.
No se on varmasti jotain hengentuotetta tultava, koska ovat meidän palkkalistoilla ! ja oma työpaikka on ainakin joksikin aikaa turvattu.

ulf fallenius

Kyllä selvästi näkee jo että EK raharuiske menee suoraan pörssiin niin seuraava kupla on jo ovella.Ek munannut tasan kaikki yrityksensä ja euro ja Euroalue hajoaa pikkuhiljaa omaan mahdottomuutensa.

Kari Savinen

Pitää paikkansa, sehän realitetti

Englanti on siinä mielessä reilu maa, koska siellä on tulevaisuuden ennustaminen lailla kiellettyä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

ulf fallenius. EI kyllä me varmasti tästä taikuri EKP:n virtuaaalielvytystempusta hyödytään. Sen ovat Katainen ja Stubb jo ajat sitten jo todistaneet fantsusti ottamalla selkävoiton - korjaan syleillessään EU:n selkäpiilleen niskalenkillään ja hellällä halimisellaan.

Suomikin nousee taloustaantumasta että heilahtaa. Hyvinvointi alkaa pian Suomessa.SE on varmaa ja pitää kuin seula. Löysää €-rahaa tulee ikkunoista ja ovista kuten 1990- luvun vaihteessakin Suomeen. Että mikäs sitten on taas porskuteltaessa. Velatkin muuttuvat saataviksi. Työttömyyskin on menneisyyden reliktiä. Jippii!! Hyvin pyykki Suomi, on poikas valveill!

Toimituksen poiminnat