Aura Salla Rohkeasti eurooppalainen, ylpeästi suomalainen. #aurasalla2014 #eurovaalit #kokoomus

Piilofederalistit ulos kaapeista

Komission varapuheenjohtaja Viviane Reding teki historiallisen avauksen esittämällä Euroopan unionin Yhdysvaltojen rakentamista. Vahva ja avoin ilmoitus, jota on odotettu pitkään.

Muutoksen pelolla on valtava voima. Uudet työtavat tai muutokset totutuissa rutiineissa saavat ihmiset nousemaan takajaloilleen ennen kuin kukaan edes tietää, mistä oikeasti on kysymys. Euroopan unioni on väistämättä suurien muutoksien edessä. Yhdysvalloista alkunsa saanut talouskriisi on levinnyt kulovalkean tavoin ympäri Eurooppaa ja vaikuttanut voimakkaasti talouden ja politiikan lisäksi ihmisten asenteisiin päätöksentekoa ja -tekijöitä kohtaan.

Euroalueen ongelmien taustalta on paljastunut osassa euromaista pitkään jatkunut huoleton talouspolitiikka ja piittaamattomuus kilpailukyvystä. On keskitytty vain jakamaan hyvinvointia sen sijaan, että olisi luotu sitä. Seurauksena on ollut julkisen velan kasvu ja markkinahäiriöt. Voimakkaasti hidastunut talouskasvu on vähentänyt valtioiden tuloja ja lisännyt työttömyyttä, sekä nostanut ongelmamaiden valtionvelan korkoa sijoittajien pelätessä etteivät maat pysty maksamaan velkojaan muille euromaille.

Euroalueen keinot selvitä kriisistä ovat vähissä, alueen yhtenäisen talouspolitiikan perusteiden heikkouden vuoksi. Yhteinen valuutta ei toimi ilman yhtenäistä talouspolitiikkaa, ja yhtenäinen talouspolitiikka puolestaan vaatii toimiakseen paljon muutakin kuin yhtenäisen valuutan. Virheitä on tehty, ne on tunnistettu ja nyt ne pitää korjata.

Nurkkakuntaisuus on EU:n suuri ongelma. Kansallismielinen ajattelu jarruttaa sekä unionin poliittista että taloudellista kehitystä. Kotimaisen tuotannon suojelu, protektionismi, ei johda mihinkään hyvään. 

Mitä olisi Kone, jos jokaisella maalla olisi kansallinen hissiyhtiö? Ei juuri mitään. Ei Nokia, eivät metsäyhtiömme eikä etenkään Rovio voisi toimia Suomesta, jos rajat olisivat kiinni. Suomi elää kaupasta ja Suomelle avoimet markkinat ovat äärettömän tärkeitä. Vahva Eurooppa on meidän turvamme huonoja aikoja vastaan, tae siitä, että innovaatiopanoksemme eivät valu hukkaan ja suomalaisen osaaminen pääsee maailmanmarkkinoille.

Yritykset ovat eläneet yhteismarkkinoilla globaalisti jo pitkään. Sijoittuminen on vapaata, ja pääoman ohella patentit ja muut yhä tärkeämmäksi käyvät immateriaalioikeudet liikkuvat vaivatta yli valtioiden rajojen. Työvoima liikkuu hiukan heikommin, mutta liike on siltäkin osin alkanut. Kaikki tämä on Suomelle eduksi, kun vain hoidamme asiamme hyvin. Yhteiset markkinat edellyttävät yhteistä päätöksentekoa, yhtenäisempää näkemystä työmarkkinoista ja verotuksesta.

Varmaa on, että muutoksen tie on pitkä ja kivinen. Yhtä varmaa kuitenkin on, että mikäli muutoksia yhtenäisen Euroopan puolesta ei tehdä, tulee rämpiminen talouskriisissä jatkumaan, ja päättymään lopulta Eurooppa-kriittisten voimien voittoon. Nykytilassa ei voida jatkaa ja Suomen edun vuoksi yhteismarkkinoita täytyy tiivistää, ei hajottaa. Yhtenäinen talouspolitiikka tarvitsee tuekseen vahvan ja yhtenäisen hallinnon, perustuslain ja oikeusistuimen. Päätöksenteko on vietävä sille kuuluvalle tasolle. Maailman tilanne vaatii Eurooppa-tason päätöksiä ja on naivia kuvitella, että pärjäisimme ilman muita Euroopan ja maailman maita.

Liittovaltiokehitys tarvitsee tuekseen henkisen hyväksymisen unionin kansalaisilta. Henkisestä hyväksymisestä on kuitenkaan turha edes keskustella, ennen kuin puhutaan asioista avoimesti, suoraan ja niiden oikeilla nimillä. Liittovaltio ei ole vain kummitus kaapissa, vaan todellinen mahdollisuus rakentaa yhtenäistä talouspolitiikkaa demokratian, rauhan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kasvattamiselle Euroopassa. Uskalletaan olla federalisteja ja ylpeitä siitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (138 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Henkistä tukea voisi löytyä, jos demokratian tilaa EU:ssa parannetaan jo ennen liittovaltiopäätöksiä eli heti. Eli hallintoa sitovaa suoraa demokratiaa on lisättävä niin provinsseissa kuin päämajassakin. Muuten ei pärjätä maailmanlaajuisia vapaina mellastaville suurfirmoille, jotka mennen tullen lobbaavat edustukselliset tai muuten vaöitut päättäjät. Rahavalta, joka tällä hetkellä sanelee EU:ssakin, ei ole demokratiaa. Siihenkin on vaikea sopeutua, että väkirikkaat kansat sanelesivat loputkin suomalaisten asiat. Pitäisi päästä ILO:n alkuperäiskansasopimusten suojaan, jolloin saamelaisten ja lappalaisten kärhämätkin loppuisivat. Lisäksi yhdentymistä saattaisi avittaa sekä suomalaisten alivoimaa demokratian kentillä tasoittaa Suomen kielen tekeminen ainoaksi viralliseksi kieleksi Euroopan Yhdysvalloissa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Suom voisi olla EU:n pääkieli, ellemme vaihda sitä sitäennen englantiin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Uskoisin että pääosa euroopan kansalaisista ei halua jenkkityylistä liittovaltiota! Ne ketkä sitä haluavat ovat korruptoituneet poliitikot kautta euroopan ja nekin vain lyhytnäköisten omien etujensa takia, ei kansalaisten etujen!

Saapa muuten nähdä mitä etukäteismoderointi sanoo viestistä?

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Olet kyllä Markku hyvinkin oikeassa. Kaksi päivää sitten julkaistun uuden tutkimuksen mukaan ainoastaan kolmessa EU-maassa luottamus EU-johtoon ja virkamieskuntaan ylittää 50%!!
Koettakaa nyt hyvät EU-liittovaltion kannattajat käsittää että näillä lukemilla sen pitäisi olla melkoisen kaukana vielä.

Lukekaa toki ihan kaikki tämä Riikka Söyringin blogi:

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1580...

Matias Härkönen

Kannatat liittovaltiokehitystä aika avoimesti. Hienoa, että joku Kokoomuslaisista kertoo rehellisesti näkemyksensä.

Liittovaltiossa Suomi olisi kuitenkin lähinnä maksajan roolissa. Pelottelut siitä, ettemme voisi pärjätä yksin on täysin aiheettomia. Kuten Krugmankin tänään totesi, niin Suomen oli virhe liittyä Euroon.

Itsenäinen Suomi toimii erinomaisesti. Itsenäinen Suomi ei tarkoita sitä, etteikö oltaisi yhteistyökykyisiä.

Ps. Ilmeisesti olet uusi täällä ja kommenteissasi on ennakkotarkastus päällä. Jos se on vahingossa, niin sen voi muttaa asetuksista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tällaisesta ajattelusta ja kirjoittamistyylistä minä pidän.
Tuohon tekstiin ei ole mitään korjaamista eikä siihen ole mitään oleellista lisättävääkään. Lyhyehköön tekstiin on saatu paljon asiaa.
Minäkin haluaisin kirjoittaa juuri noin, jos osaisin.

Mitä blogisti niistä pelottelupuheista joissa EU:ta verrataan kuolleeseen ja kuopattuun Neuvostoliittoon ja liittovaltiokehityksellä pelotellaan, ikäänkuin se olisi joku maailmanlooppu. Mitä blogisti arvelee tällaisen ajattelutavan syistä ja ennenkaikkea niiden seurauksista, mikäli tällainen propganda tehoaa ihmisiin.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Minäpä kerron, miksi EU:tta verrataan Neuvostoliitoon. EU:ssa on hyvin keskitetty hallinto ja paikallishallinnoilla on varsin vähän valtaa. EU sotkeuttuu ihan pienimpiinkin asioihin, eikä siedä vastaväiteitä. Demokratiakin on vain silmänlumetta. Ja jatkuvasti EU-herrat esittävät propagandaa ja valheita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Otetaanpas vähän esimerkkejä siitä EU:n paikallishallintoon sekaantumisesta.
Mites on tämä SOTE- uudistus. Onko EU sekantunut siihen jollain tavalla.

Antaako EU neuvoja miten SOTE- uudistus oikein pitäisi tehdä?
Ei anna. Mutta ei siitä kyllä näytä mitään tulevankaan.

Ehkä olisi parempi jos Brysselistä sanottaisiin miten se oikein pitäisi tehdä. Loppuisi se iankaikkinen kinaaminen ja kädenvääntö. Näyttää siltä että kiistassa jossa pitäisi ehdottomasti päästä eteenpäin, on juututtu asemasotavaiheeseen.

Osapuolet SOTE- uudistuksessa ovat jumittuneet omiin bunkkereihinsa ja kiistat ovat menneet henkilökohtaiselle tasolle. Asioita vastustetaan ja kannatetaan sen perusteella kuka sen on esittänyt, eikä itse asioihin kiinnitetä huomiota. Konsulttiapua tarvittaisiin, ellei sitten EU:sta, niin ehkäpä Venäjältä, tai Kiinasta.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Harhaista. (Tämä oli kommentille 8)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

varsinaista puppua :) (tämäkin siis kommentille no. 8)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Ville Mäki, kiitos disinformaatiosta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #40

"Disinformaatio" = paikkansa pitäävää tietoa, jonka informaatioarvo on nolla.

Hmmmm....

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #57

Disinformaatio tarkoittaa tarkoituksellista harhaanjohtavaa tietoa tai tiedotusta, jolla pyritään hämäämään tiedotusvälineitä ja kansalaisia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #77

Niinhän minä juuri kirjoitin. Se tulee erottaa "misinformaatiosta", joka on paikkansapitämätöntä tietoa. "Disinformaatio" on aina totta.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #89

Niin, kuten tässäkin tapauksessa kun koitetaan saada minut vaikuttamaan vasta-argumentoijalta.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #89

?

disinformaatio

tarkoituksellisen harhaanjohtava tieto tai tiedotus.

disinformaatio
substantiivi

väärä tieto, harhautus

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #110

Disinformaatio (engl. disinformation) ei suinkaan ole väärää tietoa siinä mielessä, että se olisi virheellistä. Misinformaatio (engl. misinformation) sen sijaan on.

Tyypillinen esimerkki disinformaatiosta:

Kysymys: Mitä kello on?
Vastaus (disinformaatiota): Hauki on kala.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #125

Tällaisen tulkinnan antaa suomisanakirja ja itsekin olen aina näin käsittänyt, sulla on tuollainen käsitys jostakin... Ei sillä... Ajattelin vaan korjata, mutta eisiinä vissiin sanakirjat sitten auta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #147
Tapio Vehmaskoski

Hyvin olet aivopesty. Kun näinkin paljon olet nähnyt vaivaa kirjoittamisen eteen niin olisi suotavaa katsoa asiaa enemmän kuin yhdeltä näkökantilta. Samalla olisi voinut tuoda lukuja esiin näkemystensä tueksi.

http://ollipusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131350-ir...

http://ollipusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111810-eu...

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/01/1...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Sinusta pitäisi tehdä propagandaministeri seuraavaan hallitukseen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

No, no, blogisti on viestintäkonsultti - ei propagandisti, kuten ennen sanottiin.

Tommi Salenius

Euroopan yhdistäminen tuskin tulee onnistumaan täysin ilman "rautaa ja verta", sen verran vahvoina kansallistunteet edelleen elävät ihmisissä, ja tulevat elämään vielä todella kauan.

Tapio Vehmaskoski

Suomalaiset tarvitsevat taloutensa ylläpitoon töitä maksaakseen veronsa ja elättääkseen perheensä. Eikö sinunkin mielestä? Älä sotke kansallistunteita talouteen.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Silloin tuleekin vallitsemaan toisenlainen, "oikea" kansallistunne. Ollaan ylpeitä eurooppalaisuudesta ja omista juurista. Ei tarvitse mollata allemmuudentunteesta muita. Persut ovat hiljaa nurkassa häpeämässä.

Tapio Vehmaskoski

En kyllä ymmärtänyt? Ketä halusit mollata?

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

"Ei tarvitse mollata allemmuudentunteesta muita. Persut ovat hiljaa nurkassa häpeämässä."

No, ainakin Elosella tuntuu itsellään olevan ilmeisen vahva tarve mollata muita; toivottavasti helpotti :).

Vakavasti puhuen: Elonen on hyvä ja puhuu ihan vaan omasta alemmuudentunteestaan; omia tuntemuksia/ajatusmalleja ei yleensä kannata projisoida muihin ihmisiin (eli suomeksi sanottuna: ei kannata kuvitella, että muut ihmiset ajattelevat ja suhtautuvat asioihin automaattisesti samoin kuin mitä itse ajattelee ja asioihin suhtautuu).

Tommi Salenius

Mistä päättelit että olisin Persu? :D Päinvastoin, pidän itseäni federalistina, mutta tunnistan realiteetit toisin kuin herra Elonen.

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen

"Nurkkakuntaisuus on EU:n suuri ongelma. Kansallismielinen ajattelu jarruttaa sekä unionin poliittista että taloudellista kehitystä. Kotimaisen tuotannon suojelu, protektionismi, ei johda mihinkään hyvään".

Ei muuta kuin kokoomusnuorten toimistolle ja nyrkkiä pöytään vai onko sinne Benin tallilaisilta pääsy kielletty.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Euroopan liittovaltio ei tule onnistumaan. Euroopassa on liian paljon suunnitelmataloutta ja talouden sääntelyä. Amerikan Yhdysvallat loi vaurautensa ollessaan vielä melko vapaa. Siitä vauraudesta sillä on ollut varaa muuttua nykyisen kaltaiseksi lähes Euroopan kaltaiseksi holhous- ja sääntely-yhteiskunnaksi, mutta Eurooppa ei ole koskaan ollut vapaa, niinpä Euroopalla ei ole yhtä paljoa vaurauttakaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tarkoitat "vauraudella"?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Saati sitten vapaudella,kun orjuutta pidettiin samalla mainiona asiana.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Orjuuden ja vapauden ristiriita on käytännössä kiistaton, mutta teoriassa kyse on siitä, keitä ihmisoikeudet koskevat. Tuolloin ne eivät koskeneet mustaihoisia, joten siinä mielessä ristiriitaa ei ole. Ajatus on oksettava ja karmea, mutta tuolloin orjia pidettiin lähinnä eläimiin verrattavina resursseina, joten vapauden ei tarvinnutkaan koskea heitä. Se, että vapauden ajatus vain osaa ihmisistä, oli järjetöntä pahuutta, mutta se ei muuta sitä, että itse ajatus oli hyvä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aura Salla:
"Euroalueen keinot selvitä kriisistä ovat vähissä, alueen yhtenäisen talouspolitiikan perusteiden heikkouden vuoksi. Yhteinen valuutta ei toimi ilman yhtenäistä talouspolitiikkaa, ja yhtenäinen talouspolitiikka puolestaan vaatii toimiakseen paljon muutakin kuin yhtenäisen valuutan. Virheitä on tehty, ne on tunnistettu ja nyt ne pitää korjata."

Voisitko kehitellä tuosta muutamia ratkaisuja näihin kysymyksiin:

0) Miksi "euroalueen keinot selvitä kriisistä ovat vähissä" ja mistä tekijöistä kriisi on peräisin?
1) Mitkä ovat "euroalueen yhtenäisen talouspolitiikan perusteiden heikkoudet"?
2) Miksi "yhteinen valuutta ei toimi"?
3) Millaista olisi Sinun mielestäsi se "yhtenäinen talouspolitiikka"?
4) Mitä "virheitä on tehty", missä, milloin ja miksi?
5) Missä "ne on tunnistettu" ja ennen kaikkea tunnustettu?
6) Miksei niitä ole korjattu, vaikka Suomi on ollut EU:n jäsen jo 20 vuotta?
7) Keiden ja mitä virheitä tässä nyt sitten pitäisi ryhtyä korjaamaan ja ketkä niitä korjaisivat: ne samatko, jotka virheitä tekivät eli jatkoaikaa heille?
8) Mikä on kantasi pres. Niinistön sanomaan EU-politiikan ongelmista: "vain rehellisyys"?

Jos vastaat rehellisesti ihan itse, voit saada hitusen uskottavuutta. Muuten blogisi ei kanna.
Näistä kysymyksistä on keskusteltu jo vuosia näilläkin palstoilla. Milloin olet osallistunut niihin aiemmin?

P.S.
Demokratiassa päätöksiin liittovaltioon menosta ei riitä "henkinen hyväksyminen", vaan aito kansalaisilta saatu demokraattinen äänestystulos po. asiasta.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Aivan hillittömän hyvä kommentti Saarelta.

Eipä tuohon juuri muuta voi lisätä kuin että minäkin olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan blogistin (ja miksei vaikka muidenkin liittovaltion kannattajien) vastauksia Saaren esittämiin kysymyksiin.

Eli ei muuta kuin antaa palaa ihan rohkeasti vaan, vastauksia ja argumentteja pöytään!

Kyllähän se pikkuhiljaa alkaisi olemaan jo aika...tässä on nimittäin jo melkoisen pitkään (lue: useampi vuosi) odoteltu, että liittovaltion kannattajat löytäisivät asiansa tueksi muutakin kuin tyhjää liirumlaarumia, unelmahöttöä ja hurskaita toiveita täysin vailla todellisuuspohjaa. Ehkä tämän kertainen blogisti yllättää meidät kaikki ja onnistuu ne järjelliset vastaukset & argumentit jostain löytämään?

Antti Jokinen

Enpä usko, että Sallalta vastauksia tulee.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #69

Optimistisesti uskon, että viestintäkonsultti voisi ne ammatti-ihmisenä kirjata tänne jonnekin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eli ei muuta kuin antaa palaa ihan rohkeasti vaan, vastauksia ja argumentteja pöytään!"

Juuri näin, voisiko joku federalisti yrittää?

Ps. Taitavat olla ujoja, pitävät kynttiläänsä vakan alla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Perhana, tajusin juuri että olin kersantti Sallan kanssa samaan aikaan Tikkakoskella. Syksyn 2003 saapumiserä, eikö?

En nyt kovin usein tullut törmänneeksi enkä lukeutunut alaisiin, koska olin eri komppaniassa ja saavuin paikalle siirron saaneena kokonaan toisesta varuskunnasta. Mutta muistan kyllä hetkittäin lippaan vetäneeni kun miehistöön kuuluvana kävelin omiin töihini. Pieni on tämä maailma ja yllättävissä paikoissa ihmisiä näkee uudestaan.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

EU:sta ei voi tulla Euroopan yhdysvaltoja, koska se vaatii kulttuurillista yhtenäisyyttä. Kieliä on melkein yhtä paljon kuin jäsenmaita, joiden kansallinen identiteetti tullee olemaan vahva vielä pitkään.

Puhumattakaan nykyisten asiansa suhteellisesti parhaiten hoitaneiden maiden joutumisesta kaiken kustantajaksi.

Tapio Vehmaskoski

Kieliä on enemmän kuin kansallisvaltioita, luulisin.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Totta, pienempiä vähemmistökieliäkieliä kyllä löytyy (yli 60). Virallisia on 24, jäsenmaita 28. Useinhan vähemmistöillä on erityisen vahva nationalismin tunne ja itsenäisyyshalu, mm. baskit. Yhdysvalloissa tällainen on käytännössä olematonta.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen Vastaus kommenttiin #32

EU:ssa on virallisia kieliä vähemmän kuin valtioita. Useimmilla mailla on yksi virallinen kieli, vaikka vähemmistökieliä olisikin monia. Onhan Suomessakin 5 kieltä, ja halutessa saame voitaisiin ehkä jakaa kolmeksi eri kieleksi.

Koko Euroopassa on viitisensataa kieltä, puolet niistä Dagestanissa.

(Mikään väite ei ota lukuun maahanmuuttajakieliä.)

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #32

Yhdysvalloissa puhutaan englanninsukuisen kielen lisäksi paljon espanjaa, joko Meksikon tai esimerkiksi Puerto Ricon murteilla. Pienempiä kieliä on useita ja ne ovat joko uskonto+kulttuuri-ryhmiä tai paikallisia. Paikalliset taasen ovat joko intiaanikieliä tai samoille asuinsijoille pakkautuneiden maahanmuuttajaryhmien kieliä, esimerkiksi saksan sukuinen amishien kieli tai vaikkapa suomi tai ruotsi suurten järvien metsä- ja kaivosalueilla olevissa kylissä. Jopa vanhaa ranskan sukuista kieltä kuulee Floridasta länteen pitkin rannikkoa. Japania, kiinaa, vietnamia, koreaa ja muutamaa muutakin Kaakkois-Aasiasta kotoisin olevaa kieltä puhutaan joissain kaupunginosissa, jotka ovat hyvinkin suomalaisen kaupungin kokoisia. Eiköhän noita kieliä löydy reilusti yli 60.

Liittovaltio tuleekin sitten toimeen yhdellä yhteisellä kielellä, sillä joka paikoin erehdyttävästi muistuttaa englantia. Se ei silti poista paikallista muun kielen runsastakin käyttöä, myös viranomaiskielenä.

Erotuksena täytyy todeta, että jollei viime vuosien espanja-aaltoa lasketa, amerikkalaisilla on (liittovaltion kannalta) etuna yksi yhteinen kieli. Euroopassa keskellä kaikki osaavat saksaa, idässä useimmat venäjää, etelässä jotain romaanista kieltä, Brittein saarilla ja Irlannissa englantia, pohjoismaissa nordiskaa, Suomessa ja Eestissä jotain, jota välillä luulee ymmärtävänsä ristiiin..

Euroopassa ei ole todellista äidinkielen/kaksikielisen tason osaamista millekään yhteiselle kielelle kuin murto-osan kokoisille osajoukoille.

Ja suomalaiset osaavat vaieta millä kielellä tahansa, kun pitäisi ajaa suomalaisten etuja. Kele!

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Minä tulen kaapista ja lopetan piilofederalistina olemisen. Jätän kyllä kertomatta kuinka pitkän ajan sallin muutokselle.

Ja kaikki te piiloimpivaaralaiset, teidän maailmanne on menneisyyttä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kohti liittovaltiota mennään. Käytännössä myös vähitellen lähestytään toisiamme niin tulo- kuin verotasonkin suhteen. Kuten myös julkisten palveluiden osalta. Työteliäs pohjoinen kansamme tulee aina olemaan hyvinvoiva osa Euroopan liittovaltiota. Saamme vähemmän julkista hallintoa ja matalammat verot. Puolustuskykymmekin kohoaa ensimmäisen kerran Suomen historian aikana uskottavalle tasolle.

Kohotetaan perjantai-iltana maljat vähitellen yhdentyvän Euroopan kunniaksi.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näetkö oikeasti minusta painajaisia?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Parkkila alussa kertoi totuuden.
Ei Suomi tarvitse Euroopan unionia. Suomalainen saa ja on saanut ennen unioniakin matkustaa ja mennä mihin päin maailmaa tahansa, jos häntä on jossain tarvittu..
Suomalainen tavara menee kaupaksi, jos se on laadukasta ja sitä halutaan. Ei siihen tarvita CE-leimaa eikä sikanauta korvalappuja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvinvointi perustuu muuhukin kuin kauppaan.
Kilpilukykyä? Onko pakko kilpailla kaikesta? Kilpailu tuottaa paljon pahoinvointia.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Jopa Pohjois-Korea käy kauppaa. Ilman mitään ulkomaankauppaa ei voi olla hyvinvointia. Muutoin voi ihmetellä, miksi me ostamme kaikkea sitä, mitä meille tarjotaan. Ei tarvitsisi ostaa uutta takkia, uusia housuja tai uusia kenkiä joka viikko. Ei vaihtaa autoa vuosittain, eikä esimerkiksi jatkuvasti langeta kaikkiin uusiin kuntoilumuotoihin, joissa tarvitaan uudet kalliit välineet.

Ihmiset valittavat bensiinin hinnasta. Yleensä olen kutenkin huomioinut, että jos on aikaa, ja muuten madollista mennä autolla jonnekin, niin sillä mennään. Bensakuluista ei silloin puhuta. Nuoriso ajelee päämäärättömästi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitäs ostat?
Minä ostan jokapäiväisen kahvini ja mandariinejakin ostin eilen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pohjois-Korea kansainvälisesti suuntautuneena on hyvinvointivaltio, jossa todella voi ostaa uuden takin, housut tai kengät joka viikko - siis jos niitä löytää. Siellä ei bensan hinnastakaan valiteta.
Ja kaikki tämä on maan uuden avautumisen ansiota :-)

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

mitäs arvoa tällaiselle blogille voi nyt antaa kun avaaja ei ole vastailemassa kommenteihin. no europarlamentaarikko-ainesta on aura salla. ihan kaikella kunnioituksella...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tämähän näissä broilereissa onkin yhteistä: Kirjoitetaan jotain "julkiseen keskusteluu", ja jäädään sitten nojatuoliin naureskelemaan kansalaisten "lapsellisuuksia".

Ja silti heidät valitaan!!!

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tällaisia nämä poliitikkoalut tuppaavat olemaan. Ja sama jatkuu, kun poliitikon ura pääsee kunnolla vauhtiin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hienoa, uusia raikkaita avauksia. Näitä tarvitaan jo hieman ummehtuvaan suuntaan menossa olevaan puheenvuoroon.

Tapio Vehmaskoski

Sulla on sitten niin kuin sillä entisellä ummehtuneita kirjoittavalla kommentoijalla: "Aina haisee oli yksin tai seurassa."

Tervetuloa raikkaitten rallattajien seuraan.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Minusta Euroopan yhdysvallat jo ilmauksessa kertoo harhaisuutensa.

1) Euroopalla ei ole yhteistä kieltä
2) Kulttuurien diversiteetti on oletettavasti suurempi kuin USAssa.
3) Eipä USA:llakaan niin älyttömän hyvin mene! Hirveitä ongelmia sielläkin on!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Miksi Euroopalla pitäisi olla yhteinen kieli? Ei olla rakentamassa yhtenäiskulttuuria vaan liittovaltiota. Minulle kävisi eurooppalainen tasavaltakin, mutta kai eläköityneille presidenteille pitää jotain kahvittelua keksiä.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ja miksi liittovaltio pitäisi rakentaa? Siksi, että päätöksenteko saadaan vieläkin kauemmas kansalaisista?

Sitäpaitsi, maiden välisissa erilaisissa sopimuksissa on se hyvä puoli että ne voivat olla määräaikaisia. Liittovaltiista on hankala eli mahdoton lähteä pois. Ei liittovaltiolle,kyllä yhteistyölle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #55

EVM:ien ja himmeleiden jälkeen liittovaltio on jo, jäsenmailla on sen verran paljon yhteisiä taloudellisia sitoumuksia. Nyt pitäisi demokratisoida sen hallinto.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #122
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #123

Pyyhi kyyneleet ja ota rauhallisesti. Näytän sinulle sitten sopivan ehdokkaan eurovaaleihin.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #127

Hän sitten demokratisoi? Varmaan demokraattinen diktaattori, tämä henkilö.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #127

Kysymyshän ei ollut "kuka", vaan "miten".

Jännättää edelleen.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Älä nyt pelästy tätä kriittistä Uuden Suomen tervetulohalausta! :)

Olet tehnyt aivan oikean huudon - Euro-18-federaatiota haluavat on saatava keskustelemaan rakentavasti. Toivottavasti jaksat vastata kärsivällisesti ja lukea vanhoja satoja blogauksia aiheesta. Keskusteluaiheesi on äärettömän tärkeä.

Mielestäni tärkein keskustelukohde on mitä siirretään valtiotasolta Euro-18-liittovaltiotasolle? USA:ssa sinne on siirretty työttömyyskorvaukset ja sosiaalituet. Samalla ne pitää harmonisoida eli skaalata yhteiselle alhaiselle tasolle. Rahan tarve on ehkä 10% bkt:sta eli puolet kunnallisverosta. Myös työpaikat näiden keräämisen ja myöntämisen suhteen varmaankin menevät keskusliittovaltiolle. Tulisiko Suomesta eräänlainen Euro-18-alueen kunta?

Mitä tehdään EU-28 maiden kanssa jotka eivät lähde mukaan (eli 10 euroa käyttämätöntä maata kuten Ruotsi ja Tanska)? Potkaistaanko heidät Norjan ja Sveitsin rinnalle ETA:aan ja pois Europarlamentista? Vai luodaanko kenties Euro-18-parlamentti ja Euro-18-komissio rinnalle?

Miten muutetaan lait, sopimukset ja perustamissopimukset? Tässä pohdintaa:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1125...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euro-18-federaatiota haluavat on saatava keskustelemaan rakentavasti."

Lähdetkö Miettinen, automaattisesti siitä ettei ei-euromaat tule lähtemään tähän liittovaltioälyttömyyteen ja euromaat olisivat pakotettuja koston pelossa? Montako % suomalaisista haluaa liittovaltioon, 5%-10%?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

" Montako % suomalaisista haluaa liittovaltioon, 5%-10%?"

luuletko tosiaan, että suomalaisista on 5-10% täydellisiä idiootteja?

Ai niin 80% äänestäneistä tosiaan oli.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin.
Toistaiseksi voimme puhua teoriassa vain Euro-18 federaation tavoittelusta, kun muut 10 EU-maata eivät euroon kuulu. Odotan hyvää ja monipuolista argumentointia, joskin nyt juuri ennen vaaleja asia vaikuttaisi olevan vähän myöhässä.
Se nostaisi koko keskustelun aivan uudelle tasolle. Odottelen Aura Sallan rohkeita ulostuloja ja kommentteihin vastaamista.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Kyllä tuo on oletukseni. EU-28 maksaa noin 1% bkt:sta eli vähemmän kuin kirkollisvero.

Spekulaatiomoodi: Euro-18-liitovaltio voi maksaa nettona 10% ainakin Saksalle ja varmaankin 5% bkt:sta Suomelle. Se olisi 10 mrd € tulonsiirto joka vuosi. Saisimme varmaankin takaisin työttömyyskorvauksia ja sosiaalitukia, mutta nykyistä alemmalla tasolla.

Miksi kukaan nettomaksajakandidaattimaa lähtisi mukaan ellei ole aivan pakko?

Innokkaita Nettosaajia voisi löytyä, jos lasketaan kansalaisten saamat tulonsiirrot saamapuolelle. Puolet euromaista varmaankin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Viimeinen kappale toteutuu paraikaa :D

Tämä saattaa kuulostaa kornilta, mutta EU:n puitteissa ei näytä toteutuvan ev.lut. kirkkomme vetoomus: "Iloista antajaa..." jne.

Nykyiseen vajaan 800 milj.€:n nettomaksajuuteen 10mrd€ tulonsiirto Suomelta pois oli myös täällä aikaisemmin kirjoittaneen FT Olli Pusan könttäarvio, siis jos yhteisvastuu toteutetaan. Se ei ehkä ilahduttaisi edes tämän blogin tekijää, kun se alkaisi realisoitua EU-liittovaltiossa. Suomen EU-nettomaksujen tilanne vuosina 2007-2011 on tämä (oikea sarake):
http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_...
Jos siis nettomaksu 650milj.€/v (2011) pomppaisi 10mrd€:oon, niin kyllä se kirpaisisi.

Toisaalta, miksi nettosaajat haluaisivat enää kiivetä nettomaksajiksi, joihin Suomikin nyt yhä kasvavasti jo kuuluu, ellei ole pakko? Arvelen, että tämä järjestelmä saattaisi passivoida saamapuolen päättäjiä ja väsyttää nettomaksajia...

Reijo Tossavainen

Suoraan sanottuna harvinaisen typerää tekstiä. Ikäänkuin Koneen tai Rovion menestys on ollut ja tulee olemaan siitä kiinni, että EU:sta tulisi täydellinen liittovaltio. Voi pyhä yksinkertaisuus!

Antti Jokinen

Ehkä vain todistaa sen, että näiden federalistien argumentit on liittovaltion puolesta vähissä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Eipä näillä federalisteilla ole koskaan tainnut mitään kunnon perusteita ollakaan. Ainoa mihin ovat kyenneen on ollut se, että he ovat haukkunneet kriitikoita ja liittovaltion vastustajia impivaaralaisiksi. Eivätkä he ole kertoneet, miten EU liittovaltiona käytännössä toimisi ja miten se pistetään pystyyn. Ollaan vain tarjottu ihmeellisia utopistisia näkemyksiä rauhantahtoisesta, vauraasta ja demokraattisesta Euroopasta, missä kaikilla on asiat hyvin ja hyvä tahto vallitseee. Ja jopa poliitikot ovat rehellisiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"federalistien argumentit on liittovaltion puolesta vähissä."

Aivan, eli onko mitään järkiargumenttia liittovaltion puolesta? Mikäli näitä olisi niin luulisi jonkun esittävän, tuo impiwaara ja tervanvienti nyt on vaan lapsellista uhoamista.

Pentti Järvi
Käyttäjän MikaSaikkonen kuva
Mika Saikkonen

Mitä ihmettä se on aina se kehitys ja eteenpäin meneminen? Milloin näiden ihmisten mielestä ollaan saavutettu haluttu kehitys ja tarpeellinen eteenpäin meno. silloinko, kun koko Eurooppaa laulaa käsi kädessä Kumbayaata vai..öö mitä?

En ymmärrä ihmisiä kellä on hysteerinen halu kuulua jotain syystä Eurooppaan ja eurooppalaisuuteen hinnalla millä hyvänsä ja saada se yhtenäiseksi ja liittovaltioksi..heillä jos joillain on minun mielestä identiteettiongelmia:D.

Se että meitä "Impivaaralaisiakin" on, ei mielestäni impivaaralaisuus ole koskaan estänyt kaupankäyntiä kansainvälisesti ja eikös sillä ole luotu se hyvinvointivaltiokin, joka mielestäni EU:n myötä on pikkuhiljaa rapisemassa pois:).

Minä en tule koskaan kuulumaan EU:hun saatikka mihinkään liittovaltioihin!:). Se ei estä minua silti menemästä vaikka Ranskiksen luo kylään jos niikseen tulee..kihi.

Juhani Putkinen

Kersantti Aura: "On keskitytty vain jakamaan hyvinvointia sen sijaan, että olisi luotu sitä. Seurauksena on ollut julkisen velan kasvu ja markkinahäiriöt."

Juuri näin asia on.

Vasemmiston mielestä varallisuus pitää jakaa uudelleen - eli ryöstää työtä tehokkaasti ja antaumuksella tekeviltä lusmuille.

Meillä Kokoomuksessa on sen sijaan pyritty kasvattamaan kakkua, jotta siitä olisi varaa jakaa myös vähempiosaisille.

Vedän lippaan Sinulle kersantti Aura, välittämättä siitä, että oikeastaan pitäisi olla päinvastoin. :) Sitäpaitsi olet silmäniloa vanhalle soturille. Tsemppiä!

Lauri Korhonen

Toisille näköjään riittää että on sotilasarvo ja silmänilo ja Kokoomus.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Olipas positiivinen kirjoitus! Pitkästä aikaa tässä forumissa jotain muuta kuin umpiuskovaisten tai persujen vainoharhaisia ja impivaaralaisia valitusvirsiä. Hyvä Aura!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kyllähän umpiuskovaisten ja muidenkin fanaatikkojen kannattaa palstalla jatkaa tuuttaamistaan. Jos he vain jakelisivat vihkosiaan postiluukkuihin tai julistaisivat ilosanomaansa torin laidalla, huomioarvo olisi olematon verrattuna tähän palstaan. Aina kun löytyy niitä, jotka ovat valmiita kinastelemaan, onko jumalaa tai Impivaaraa olemassa vai ei.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos euroalueen keinot selvitä kriisistä ovat vähissä yhtenäisen talouspolitiikan perusteiden heikkouden vuoksi, eikö kannattaisi kehittää omia (valtiokohtaisia) selviytymiskonsteja?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"eikö kannattaisi kehittää omia (valtiokohtaisia) selviytymiskonsteja?"

Kyllä niitä tietenkin kehittää kannattaa.
Kyse vain on siitä että se mitä tuotamme menee tätä nykyä valtaosin muualle kuin Suomeen ja se mitä teeme on pääasiassa investointitavaroita, siis korkean tegnologian tuotteita.

Sillä viennillä rahoitamme tuonnin, joka on pääasiassa kulutustavaraa, tavallisten ihmisten tavalliseen arkeen ja juhlaan kuuluvia asioita.

Viemme siis asioita joita tarvitaan tehtaissa jotka tekevät meille meidän kulutushyödykkeemme, tekevät sen paljon halvemmalla kuin mitä ne tulisivat maksamaan meillä Suomessa tuotettuina.

Jotta pystyisimme pärjäämään omillamme, meidän pitäisi muuttaa investointitavaratuotantomme kulutustavaratuotannoksi ja kulutustavaratuotannoksi vain omia markkinoitamme varten, koska ulos emme niitä pystyisi viemään.

Se merkitsisi oman navan ympärille käpertymistä, impivaaralaisuutta ja vaarana olisi että muuttuisimme Pohjois-Koreaksi, missä pystytään tuottamaan vain vankileirejä ja näyttäviä sotilasparaateja.

Olisi kyllä parempi jos saisimme nykymenon jotenkin jatkumaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tarkoitin omia selviytymiskonsteja viennin kehittämiseksi enkä tänne omiin ympyröihin käpertymiseksi. Joka tapauksessa Vihavaisen Pohjois-Korea-visio on minusta aika kaukaa haettu.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Täysin eri mieltä liittovaltiosta, mutta pisteet rehellisyydestä.

Käyttäjän aurasalla kuva
Aura Salla

Kiitos kaikille kommentoijille ja pahoitteluni, etten pysty realiaikaisesti vastaamaan kaikille, teen töitä kampanjani ohella normaalit työviikot.

Lähinnä Seppo Saari:

Yhteistä talous- ja rahaliittoa luodessa suureksi valuviaksi jäi, että sama rahapolitiikka ei sovi kaikille maille.
Kriisi johtui siis pitkälti siitä, että markkinat hinnoittelivat maakohtaiset riskit väärin. Maat eivät voi velkaantua esim. Kreikan tapaan, mikäli valtionvelan korko määräytyisi ns. oikein, niin kuin nykyään tapahtuu.

Ongelma on, että rahaliitto on ollut poliittinen projekti, kun sen olisi pitänyt olla talouspoliittinen ja järjellä tehty prosessi. Tätä olennaista valuvikaa on nyt korjattu yhtenäistämällä finanssipolitiikkaa. Markkinat tuskin kapsahtavat katajaan kahdesti vaan ottavat tästä eteenpäin huomioon myös maakohtaiset riskit.

Suomelle on ollut eurosta kiistatonta hyötyä: olemme maksaneet valtionvelan korkoja noin 2mrd vähemmän vuodessa, kuin ilman euroa. Pörssiyhtiöiden rahoituskustannukset ovat olleet vuoden 2002 jälkeen puoli miljardia pienemmät euron ansioista.

Monia EMU:n ja EU:n positiivisia vaikutuksia emme näe, emmekä edes voi tietää, koska toista todellisuutta ei ole tapahtunut. Meidän tulisi kuitenkin muistaa, että: hinnat eivät nousseet euron myötä, markan arvo ei olisi enää kuudesosa euroa, bilateraalista kaupankäyntiä Neuvostoliiton kanssa ei enää ole, Nokia ei ollut enää aikoihin ”suomalainen”, eikä tämä maa ole koskaan tullut toimeen omillaan.

Entistä aikaa on turha kullata, koko hyvinvointivaltio on rakennettu velaksi ja nyt on aika tunnustaa, että tälle rakennustyölle ja sen tulevalle elinkaarelle on löydettävä mahdollistumisen eväät. Jotta hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito on mahdollista, tarvitsemme voimakasta tuottavuuden kasvua. Suomalaisten yritysten vahvuus on erikoistumisessa eikä tämä onnistu ilman riittävän suuria sisämarkkinoita, sellaiset meille tarjoaa ainoastaan EU 500 miljoonan ihmisen markkinoineen.

Tiedoksi kaikille kommentoijille, kiitos huolestanne, olen lukenut harvinaisen tarkasti poliittisen historiani yliopistolla sivuaineenani ja opiskellut EU-politiikkaa niin Suomessa kuin Saksassakin. Aura on etunimeni ja koko blogisyötteeni on luettavissa täällä maanantaina 13.1.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tiedoksi kaikille kommentoijille, kiitos huolestanne, olen lukenut harvinaisen tarkasti poliittisen historiani yliopistolla sivuaineenani ja opiskellut EU-politiikkaa niin Suomessa kuin Saksassakin. Aura on etunimeni ja koko blogisyötteeni on luettavissa täällä maanantaina 13.1."

Tiedoksi että oppineisuutesi ja historiantietosi ja muukin sivistyneisyytesi kävi kyllä riittävän hyvin ilmi jo ihan pelkästään sen tekstisi perusteessa ja sellaisten henkilöiden omista historiantiedoista pitää olla huolestunut jotka eivät tätä huomanneet.

Ilkka Huotari

"koko hyvinvointivaltio on rakennettu velaksi"

No ei kai nyt sentään rakennettu, olihan 80-luku lähes velatonta aikaa, ja Suomi oli hyvinvointivaltio. 90-luvun laman jälkeen velka pieneni vuoteen 2008 asti. http://velkakello.fi/

Niin että EU:ta (tai peräti liittovaltiota) tarvitaan jotta Rovio voi menestyä? Vai mitä tarkoittaa "rajat kiinni"?

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Ilkka,

huomaa kuinka velkaantuminen alkoi, koska Eu oli muuttanut keskuspankkien roolia 1994. Tästä ei koskaan keskusteltu ennen liittymistä.

Olisi kiva tietää, kuka tiesi muutoksesta, ja silti oletti valtion taluoden toimivan uuden rahajärjestelmän turvin.

Ennen maan oma keskuspankki hallitsi rahan tuontia talouteen, ja tätähän ei nyt sallita. EKP ei ole myöskään ottanut roolia muiden sijaan, vaan ollaan siirretty rahaan, joka tulee kiertoon vain velan kautta, ei työn kautta. Täsätä suuresta muutoksesta muuttui kaikka.

Miten tätä ei huomioitu? Siinähän vasta arvoitus.

Asiaa hämäsi tietysti Venäjän tilanne, josta tehtiin syntipukki kaikkeen.
Hyvä hämäys ainakin. Tietysti sekin talous kaaos oli tarkoituksellinen!?

Antti Jokinen

Sanot: "Suomalaisten yritysten vahvuus on erikoistumisessa eikä tämä onnistu ilman riittävän suuria sisämarkkinoita, sellaiset meille tarjoaa ainoastaan EU 500 miljoonan ihmisen markkinoineen."

Unohdat täydellisesti ETA-sopimuksen. Kuten eurouskovaisille on tyypillistä.

Sanot:"Monia EMU:n ja EU:n positiivisia vaikutuksia emme näe, emmekä edes voi tietää, koska toista todellisuutta ei ole tapahtunut."

Kuitenkin osaat sanoa, että nyt kaikki on paremmin vaikka sitä toista todellisuutta ei ole ollut.

Sanot: "Tätä olennaista valuvikaa on nyt korjattu yhtenäistämällä finanssipolitiikkaa."

Yhteisvastuuta on lisätty, Ei ongelmaa poistettu. Lyhyesti, Suomen vientiteollisuuden ongelma on liian vahva Euro. Miten sitä ongelmaa on korjattu?

Sanot:"Tiedoksi kaikille kommentoijille, kiitos huolestanne, olen lukenut harvinaisen tarkasti poliittisen historiani yliopistolla sivuaineenani ja opiskellut EU-politiikkaa niin Suomessa kuin Saksassakin."

Opiskelu ja lukeminen kanattaa aina. Mutta vielä tärkeämpää on osata ymmärtää ja analysoida sitä tietoa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Suomalaisten yritysten vahvuus on erikoistumisessa eikä tämä onnistu ilman riittävän suuria sisämarkkinoita, sellaiset meille tarjoaa ainoastaan EU 500 miljoonan ihmisen markkinoineen."

joilla 500 miljoonalla ihmisellä ei palkkamaltin, nollalinjan, leikkausten, talouskurin, hintojen kohoamisen, suurtyöttömyyden ja harjoitetun politiikan vuoksi ole ostovoimaa.

Euro on ollut omalta osaltaan aiheuttamassa globaalia kysynnän puutetta, ja hän puhuu sisämarkkinoiden koosta :D

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Ongelma on, että rahaliitto on ollut poliittinen projekti, kun sen olisi pitänyt olla talouspoliittinen ja järjellä tehty prosessi. Tätä olennaista valuvikaa on nyt korjattu yhtenäistämällä finanssipolitiikkaa. Markkinat tuskin kapsahtavat katajaan kahdesti vaan ottavat tästä eteenpäin huomioon myös maakohtaiset riskit."
Miten on tarkoitus korjata ne poliittisen projektin virheet? Velathan on yhä olemassa, kuka ne hoitaa uudessa liittovaltiossa?
Koskeeko yhtenäinen finanssipolitiikkaa myös Euron ulkopuolisia jäseniä ja miten heidät tullaan liittämään tähän liittovaltioon?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Ongelma on, että rahaliitto on ollut poliittinen projekti, kun sen olisi pitänyt olla talouspoliittinen ja järjellä tehty prosessi."

Tuo oli kyllä hauska. Sen voi ymmärtää niin, että kirjoittaja myy politiikka-ehdotusta (liittovaltio) argumentoimalla, että politiikkaa ei tehdä järjellä.

Ja tottahan se edustuksellisessa demokratiassa onkin :D

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"olemme maksaneet valtionvelan korkoja noin 2mrd vähemmän vuodessa, kuin ilman euroa."

Mistä tiedät tämän,kun itse toteat: "Monia EMU:n ja EU:n positiivisia vaikutuksia emme näe, emmekä edes voi tietää, koska toista todellisuutta ei ole tapahtunut."

Joka tapauksessa valtiovelan korkoja ollaan maksettu noin 70 miljardia,kysyn..onko tässä mitään järkeä?

"Meidän tulisi kuitenkin muistaa, että: hinnat eivät nousseet euron myötä"

Sinänsä oikein..luvut tasaantuivat hintalapuissa noin kahdessa vuodessa..tosin ne muodostuivat samoiksi kuin markka-aikana. Joten minusta se tarkoittaa,että hinnat nousivat.

Empä tiedä..niin monta oletusta on nyt jutussasi mukana.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Tämä blogi sisältää yleisimmät Euro-kriisiin liitetyt myytit.

Vastaan yhteen vihjeeksi:

"...Suomelle on ollut eurosta kiistatonta hyötyä: olemme maksaneet valtionvelan korkoja noin 2mrd vähemmän vuodessa, kuin ilman euroa..."

Jos Suomi olisi suvereeni valtio omalla valuutallaan ja keskupankilla, ei meidän tarvitsisi maksaa penniäkään korkoja koska kaikki mahdollisetkin korkomenot palautuisivat keskuspankin "voittojen" kautta budjetin tulo puolelle.

Euro -aikana valtion velan korot ovat väkisin nettomääräisiä toisin kuin omalla valuutalla ja järkevillä instituutioilla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos laatimastasi vastauksesta (101.). Odotin siltä kyllä hieman enemmän.

Aura Salla: "Monia EMU:n ja EU:n positiivisia vaikutuksia emme näe, emmekä edes voi tietää, koska toista todellisuutta ei ole tapahtunut." (Tämä on ollut melko yleinen "perustelu", vaikkei se toki mikään perustelu voi todellisuuden vastineeksi olla)
---

Uskot siis, että tapahtumattoman rinnakkaistodellisuuden prosessi olisi ollut negatiivisempi ja tämä tapahtunut on positiivisilta vaikutuksiltaan siihen nähden ylivertainen? Siitä pääsemmekin seuraavaan asiaan.

Toisaalta tiedämme jo nyt, millaisia esim. EMU:n ja EU-politiikan kielteiset vaikutukset ovat olleet, joten niille voimme laskea kohtalaisen perustellusti "hinnan":

Eurokriisin, talouskriisin, sosiaalisen kriisin, yhteiskunnaliset levottomuudet PIGS-alueella, EU:n osakseen saaman epäluottamuksen, euroalueen hoitamattomien velkavuorten suuruuden ja niiden todennäköiset alaskirjaukset, Suomen osalta sisäisen devalvaation, Suomen 4 vuoden negatiivisen talouskasvun, "tolkuttoman velkaantumisen" (Katainen), viennin tyrehtymisen, investointien vähenemisen, työttömyyden kasvun jne.

Kun alat laskea näitä, niin saat hieman käsitystä siitä hinnasta, jota tiedossamme oleva todellisuus on tarjonnut. Eikö Sinun, reiluuden nimissä olisi ollut hyvä huomioida myös tuo em ongelmatiikka positiivisten oletustesi kirjanpidon toiselle puolelle?

Reilumpaa integraatiotahan tässä ilmeisesti haetaan, joten miten se on toteutunut?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Riski on riski koska markkinat ei aina noudata arvioita. Se on pelin henki: perseelleen voi mennä. Onka pakko toimia uhakapelitaloudessa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomelle on ollut eurosta kiistatonta hyötyä: olemme maksaneet valtionvelan korkoja noin 2mrd vähemmän vuodessa, kuin ilman euroa."

Toki näin ja samama aikana velkamme on lisääntynyt 4 mrd jos lasketaan mukaan kuntien velat.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olemme velkaantuneet ulkomaanvaluutassa (euro) yksityisille liikepankeille, kiistattomasti.

Käytämme ostovaluuttaa. Kiistattomasti pankit hyötyvät tästä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Piiloquislingit ovat näköjään tulossa ulos kaapista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja tietenkin julkisen sektorin kokonaispalkkojen menoerä on noussut Suomessa vuodesta 2002 57 %, kun samaan aikaan Saksassa virkamiehet ovat joutuneet tyytymään vain 21 % inflaatioon perustuvaan talouden totuuteen.

Plogisti ja julkisen sektorin ansiolliset toimijat voivat edelleen olla huolissaan rahoituspohjan riittävyydestä tuottavuuden jääneen varsinkin julkisella sektorilla globaaleista hasteista riippumattaa 1970-luvulle.

Mikä enää ertottaa Kokoomuksen kannatuksen sosialismista - paitsi raha ?

Kokoomuksen ja liittovaltion kannattajista taitanee olla pääosin niitä, jotka saavat leipänsä " verovaroiin" riippumatta plogistin ansioista tai todellisuuden maksajista - yrittäjistä ja yrityksistä.

Yäk.....tältä yrittäjältä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Julkisen sektorin menojen nousu johtuu bkt:n alenemasta, ei niinkään julkisen sektorin palkkojen noususta.

Osittain julkisen sektorin menokasvu johtuu yksityistämisistä, ostopalvelujen lisääntyneestä käytöstä ja näistä uusista management-opeista: tehdään paljon paperia, vähän varsinaista työtä (kun ei raportoinnilta ehdi) :D

Kyllähän yksityistämiset, yhtiöittämiset ja muut markkinoittamiset tuo lisää laskennassa huomioitavia tekijöitä, jotka näennäisesti kasvattavat bkt:ta mutta keinotekoista se vain on.

Mainitsemani bkt:n alenema taas johtuu siitä, että euron korkotaso ei sovi kaikille euromaille eikä kauppakumppaneille: vienti ei vedä, koska euro on liian vahva. Kauppa ei käy, koska euro on liian kallis käytettäväksi.

Liittovaltio ei rahoitusjärjestelmän ongelmia poista. Varsinkaan sellainen liittovaltio, jota johtaa komissio, jonka päätökset "suosittelee" ERT ja rahoitussektori.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kyse oli julkisen sektorin euromääräisestä kokonaispalkkasumman kasvusta eli Suomen julkisella sektorilla maksetiin euromääräisesti 57 % enemmän palkkoja v. 2012 kuin v. 2002. Tämä selittyy palkankorotuksin ja työntekijöiden määrän lisääntymisellä 2002 - 2012. Saksassa vastaava luku oli vain 21 %.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #172

Voisitko antaa tähän lähteen?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #178

En löydä antamaltasi sivulta ensimmäistäkään tilastotietoa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #181

http://ec.europa.eu/economy_finance/ameco/user/ser...

Tästä voi vertailla kehitystä 1990-luvulta lähien. Oma aikavälini vertailussa Saksaan taisi olla hivenen pidempi pidempi, kuin ulkomuistista vertauksen otin. Joka tapauksessa Suomen julkisen sektorin palkkasumma on kasvanut 2000-luvulla n. 3 x enemmän, kuin Saksassa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #205

En löydä tältäkään antamaltasi sivulta ensimmäistäkään tilastotietoa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #181

http://ec.europa.eu/economy_finance/ameco/user/ser...

Tästä voi vertailla kehitystä 1990-luvulta lähien. Oma aikavälini vertailussa Saksaan taisi olla hivenen pidempi pidempi, kuin ulkomuistista vertauksen otin. Joka tapauksessa Suomen julkisen sektorin palkkasumma on kasvanut 2000-luvulla n. 3 x enemmän, kuin Saksassa.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #196

Kiitos, Mikko-Ville Määttä. Kuva kertoi taas tuhat sanaa ;-) eli kuvakaappaus näytti tiedon.

Lauri Kiiski copy+pastesi dynaamisen sivun linkkiä moneen kertaan, joten se mitä hän näki ei ollut ollenkaan sama kuin mitä Jouko Heyno ja me muut näimme.

Mutta täytyy sanoa, että voisi tuo tilastokone ehkä olla intuitiivisempikin. Tosin, en lokenut käyttöohjetta, joskaan en sitä myöskään huomannut. Koetin etsiä nimikkeitä pari minuuttia, mutta luovutin ennen kuin löysin. Vielä kerran kiitokset Mikko-Villelle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #172

Julkisella sektorilla työskenteli vuonna 2010 vähemmän ihmisiä kuin 20 vuotta aiemmin. Kunnilla on suhteessa vähemmän työntekijöitä kuin aiemmin vaikka palveluiden tarvitsijoiden (yli 64-vuotiaat) joukko on kasvanut. Kuntatyöntekijöiden palkat ovat nousseet muita ryhmiä hitaammin.

(Lähde: Kalevi Sorsa-säätiö - Antti Kaihovaara: Onko hyvinvointivaltio kasvanut liian suureksi?)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kuka on tämä eulobbari?Paljonko heille maksetaan?

Suomi on ainoa maa joka maksoi sotavelkansa ja nyt nämä maansa myyneiden hihhuliapujoukot(jotka ovat raunioittaneet esi-isiensä työt)tulevat tänne elvistelemään ja väittävät ettei Suomi ole koskaan ollut mitään.

Helppo arvostella kun vapaan maan(entisen)kansalaisena voi niin tehdä.
EU uskonlahko on kuin hurmoshenkisten aivopesty fanaatikkojen joukkio,joka vieläkin luottaa saarnamiehiinsä ja uskoo paratiisien ovien aukeavan kaikille liittovaltiouskovaisille.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Tästä olisi hauska tehdä kommentteineen tilastotutkimus asia-argumenttien määrä aiheesta liittovaltio: puolesta/vastaan. Ja "impivaara" ja "rajat kiinni" ja "terva" ja "persu" eivät muuten ole asia-argumentteja. Eivätkä täysin harhaisten historiakäsitysten esittelytkään. Tai katteeton toiveajattelu.

No, kyllähän ilmatilaan höpötystä mahtuu. Tämäkin kommentti. Kun ei nyt jaksa katsoa aiheelliseksi vastata tähän mitään tämän vaivalloisempaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sillä, mistä maasta talouskriisi alkoi, ei ole merkitystä. Ongelmat ovat rahoitusjärjestelmän sisään rakennettuja.

Uusia kriisejä tulee, ja niille annetaan eri nimiä: pankki-, velka-, talous-, finanssi-, rahoitus-, luotto- ja valuuttakriisi.

Ne alkavat eri maista ja eri syistä.

Kuitenkin ne kaikki ovat rahoitusjärjestelmän synnyttämiä ongelmia.

-------------

Eurobarometri-vastausten perusteella EU-maiden kansalaiset eivät tunne itseään eurooppalaisiksi (EU-kansalaisiksi), eivät luota poliittiseen johtoon, uskovat tulevaisuuden huonoksi, kriisi ei ole lähentänyt maiden kansalaisia toisiinsa jne.

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb7...

Sellaisen ideologian (uusliberalismi) liima, jota väestö ei jaa täysin, ei riitä pitämään yhdessä keskenään niin erilaisia maita kuin Euroopan maat ovat.
Eri kieli, erilainen talous, erilainen kulttuuri, eri uskonto... Euroopan enemmistöhän on katolilaisia.
Erilainen historia itsenäisinä valtioina (muutama ex-diktatuuri, muutama ex-kommunistimaa, muutama rähmällään olija, muutama ex-suurvalta/suurvalta-haaveilija jne).

Näistä sitten harmonisesti toimiva liittovaltio?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Voi hyvä tavaton. Juuri kun saimme kotiutettua muutaman valtion melkein rauhanomaisin keinoin. Balkanin kriisi oli sitäkin verisempi, niin taas aletaan luomaan yksi eurooppa, yksi kansa yksi hallintomallia. Ei todellakaan onnistu.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Liittovaltion suurin ongelma ja uhka tulevaisuudelle on se ettei EU:lla ole mitään järkevästi hahmotettua missiota. Koko Euroopan yhdentymisen tavoitteista ilmeisin on "sisämarkkinat", joka sekin palvelee käytännössä vain pääomaa ja sen haltioita. Eurooppalainen päätöksenteko onkin pullollaan etujärjestö -ajattelua, joka palvelee vain vahvimpien intressiä.

Suomen ja yleisesti hyvinvointi -yhteiskunnan perusta on sisäisessä solidaarisuudessa. Ilman merkittävää aluepolitiikkaa ja tulonsiirto politiikkaa ei Euroopastakaan voi kehittyä kaikkia palvelevaa hyvinvoivaa liittovaltiota. Mikään ei viittaa siihen että Eurooppa kykenisi sisäiseen solidaarisuuteen tulonjaossa. Jotta liittovaltiota voitaisiin edes harkita olisi Euro-alueen instituutiot välittömästi muutettava "liittovaltion funktionaalista rahoitusta" tukeviksi.

Valtavirtaisen talous"tieteen" oppien noudattaminen tekee liittovaltio ajatuksesta pöyristyttävän. Jos nykyisillä opeilla tähdätään liittovaltioon on se sama kuin teurastettaisiin hyvinvointivaltio. Pääomien kertymistä eli "talouseliittiä" suosiva finanssi-, vero-, kauppa- ym. politiikka yhdessä itsekkään etujärjestö menttaliteetin kanssa tekee liittovaltio vaatimuksista suorastaan vastuuttomia.

Heli Hämäläinen

Vahvaa pelottelupolitiikkaa ja naivia uskoa. Sveitsi pärjää aivan hienosti EU:n ulkopuolella ja Norjalla on kauppasuhteet ETA:n kautta. Kyllä tavara kauppansa tekee kunhan se vastaa ostajan tarpeita niin laatunsa kuin hintansa osalta.

Ja tullilaitos tekee osansa tarjoamalla Euroopan unionin ulkopuolisten maiden kanssa käytävään kauppaan nykaikaisia sähköisiä tulliselvitysmuotoja, joita voidaan muokata asiakkaiden tarpeiden mukaan. Raja ei siis ole mikään jonotuspaikka mikäli asia on kiinni Suomen viranomaisista.

Ulkomaankauppa on aina osattu ja osataan edelleen eikä se edellytä poliittisia päätöksiä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Aura Salla kirjoitti:
"Liittovaltiokehitys tarvitsee tuekseen henkisen hyväksymisen unionin kansalaisilta. Henkisestä hyväksymisestä on kuitenkaan turha edes keskustella, ennen kuin puhutaan asioista avoimesti, suoraan ja niiden oikeilla nimillä. Liittovaltio ei ole vain kummitus kaapissa, vaan todellinen mahdollisuus rakentaa yhtenäistä talouspolitiikkaa demokratian, rauhan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kasvattamiselle Euroopassa. Uskalletaan olla federalisteja ja ylpeitä siitä."

Tuota mieltä on Helsingin Kokoomus-valtuustoryhmän jäsen ja kaupunginvaltuutettu. Hänen mielestään on siis uskallettava olla federalisteja ja ylpeitä siitä.

Tässä onkin Suomen ongelma tällä hetkellä. Suomi liittyi EU:hun paljolta ulkopoliittisista syistä. Muutamaa vuotta myöhemmin päätettiin sitten mennä mukaan myös rahaliittoon.

Paavo Lipposen hallitus katseli silloin yhteisvaluuttaa liian vaaleanpunaisten silmälasien läpi. Olisi pitänyt hankkia vertailutietoa €-maiden talouden luonteesta ja ennen kaikkea korruption määrästä. Jos noita tietoja olisi tarkasteltu kriittisesti, Kreikan kaltaisella maalla ei olisi ollut asiaa yhteisvaluuttaan.

Matkan varrella sitten jopa EU:n johtavat maat Ranska ja Saksa rikkoivat rahaliiton sääntöjä. Kun vielä pankkien ns. stressitestit ovat useita kertoja epäonnistuneet surkeasti, ei ole ihmettelemistä siinä, missä tilanteessa rahaliitto rämpii tällä hetkellä.

Federalismiin voi pyrkiä vain, jo federaation osat ovat tarpeeksi yhdenmukaisia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin. Voisi ehkä verrata Suomen ja Ruotsin prosessien eroja, kun maat tarkastelivat kysymystä yhteisvaluutasta 1990-luvulla.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ihanan ilkeä letkautus, Seppo :D

Yhä useammat ovat pääsemässä siitä harhaluulosta, että Suomi olisi täysipainoinen demokratia.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Tämä ei ole natsikortti!

Luen loppusivuja kirjasta "Kolmannen valtakunnan vieraat" (Otava 2013), jossa kuvataan Suomen sotilas-, kulttuuri- ja talouspiirien yhteistoimintaa Saksan kanssa vv 1918-1944.

Ei tarvita edes mielikuvitusta kun kirjasta löytää Saksan talouspiirien lähes yksimielisen tuen perusteet sille, mitä tapahtui Weimarin tasavallan raunioilla.
Yksi ja yhteinen Eurooppa.

Kun Schuman & al sitten uutta sotaa välttääkseen perustivat Euroopan hiili- ja teräsyhteisön 1940-50-lukujen taitteessa, eivät he vielä lausuneet ainakaan ääneen sitä, mitä EU-eliitti tänään kuitenkin jo hakee:
Yksi ja yhteinen Eurooppa.

Täytyy hartaasti toivoa, ettei mistään Euroopan maasta nyt löydy sitä vahvaa ja karismaattista liikettä, joka ottaa Brysselin hallintokortteleissa vastaavan yksinvallan, jolla 1930-luvulla tuhottiin Kansainliitto (YK:n edeltäjä).

kts myös

-Albert Cohen: Rakkaani, valittuni (1968)
-Jonathan Littell (s. 1964): Hyväntahtoiset

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juuri näin. Pohjana oli nykyisin vähemmän tunnettu Neues Europa -suunnitelma. Sen historiallinen pohja taas oli 1400-luvun Euroopan talousrakenne, jossa teollisuus ja kauppa keskittyi Rein-Rhone -linjalle, jota ruokki sen ympärillä oleva maatalous.

Ei mitään uutta Auringon alla?

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Eu direktiiveineen on pelkkä floppi! Virheitä ei korjata vaan piilotetaan ne uusilla virheillä. Eu ei hyödytä kuin isoja talousmaita pienten maiden jäädessä pelkiksi nettomaksajiksi. Sääliksi käy sinuakin aivopestyä....

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä reilun vuoden vanhaa (syksy 2012) tietoa, joka kertoo ainoastaan jäsenmaiden EU-maksujen ja palautusten osalta nettomaksajista ja -saajista. Pohjoinen maksaa, etelä kuittaa, poikkeuksena lähinnä Itä-Euroopan maat:
http://yle.fi/uutiset/eun_rahavirrat_kulkevat_pohj...

Uudempaa tietoa toki pitäisi jostain löytyä... Tähän pitäisi toki lisätä mm. eurokriisiin liittyviä takauksia, EVM:n maksuja, EKP-osuuksia, piakkoin velallismailta tulevia velkojen alaskirjauksia, ja epäsuorasti esim. Suomen omaa nopeata velkaantumista ja sen myötä koituvia talousongelmia...

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Eu on jo liittovaltio. Jos määritellään se yhteisellä rahajärjestelmällä, ja yhteisellä toiminta aluieilla.

Ainoa mikä puuttuu on keskitetty fiskaaliprosessi, mistä Komissaarimmekin huolehtii.

Euroopan keskuspankin tulisi nyt toimia kuten maiden keskuspankit toimivat aikoinaan, mutta toimintaa on estetty. Koska siihen pitää liittää yhteinen palkkojen maksu, kaikilla tasoilla.

Euroopassa suunnitellaan kaikkea näitä.

Amerikkalainen malli tulisi muuttaa, koska siitä seuraa kaikille sama rikkaiden ja köyhien kuilu.

Keskiluokka on jo suurilta osin amerikkaa häviämässä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Uusliberaalin globalisaation kantava idea näyttää olevan tasa-arvoistaa maailma levittämällä yhtäläinen köyhyys aivan kaikkialle.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Liittovaltion kannattajat tuntuvat unohtavan, että euron kriisin lisäksi EU:n keskeisiä ongelmia ovat monimutkainen ja kankea hallintomalli sekä sen tuottama kallis säätelyviidakko. Kansan äänen kuuluminen on päätöksenteossa hyvin hiljaista, kun äänestämämme kansanedustajat valitsevat kansallisen hallituksen, joka puolestaan on pari mutkan kautta valitsemassa edustajat Euroopan hallitukseen eli komissioon. Komissio ohjaa kallista byrokraattiarmeijaa joka tuottaa lobbareiden avustuksella valtavia määriä monimutkaisia direktiivejä kaikille elämänalueille. Yksityiskohtainen säätely ja byrokratia ei ole positiivinen asia myöskään talouden ja yritysten kannalta. Nykyisen kaltaisen hallintomallin vallan ja resurssien lisääminen samalla kun sen monimutkaisuus ei ainakaan vähene kuulostaa minusta pelottavalta sekä kansanvallan että talouden kannalta.

Minkälainen liittovaltiomalli toimisi paremmin:

http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158...

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

>> "Liittovaltio ei ole vain kummitus kaapissa, vaan todellinen mahdollisuus rakentaa yhtenäistä talouspolitiikkaa demokratian, rauhan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kasvattamiselle Euroopassa."

Pikku tarkistuksia: Kokoomus? Helsinki, Suomi? Vuosi 2014?

Kun olin presidenttiä tekemässä Kokoomuksen HHH:sta, kaikki kokoomuslaiset tiesivät, että ne, jotka sanovat rakentavansa "yhtenäistä", "demokratian", "rauhan" ja kokonaisvaltaista uutta uljasta maailmaa, halusivat kaataa suomalaisen valtiojärjestyksen ja antaa vallan joko Stalinin tai Maon perillisille.

Tuon tason propagandasanojen käyttöä loppuyhteenvedossa ei ole enää usein näkynyt sen jälkeen, kun Euroopasta hävisivät valtiot, joiden nimessä oli joko "sosialisti*" tai "demokraatti*" (esimerkiksi Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto" tai "Saksan demokraattinen tasavalta").

- nimim "entinen kokoomuslainen Lappeenrannan kupeesta, valtionhoitajan ja kolmannen presidentin, kokoomuslaisen Ukko-Pekan kotipitäjästä"

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kuvaava esimerkki uusliberalistisesta "voitto on tärkein" -ajattelusta minulle on ollut Maailmanpankin (jonka virallinen tehtävä on auttaa kehittyviä maita) silloisen pääekonomisti Lawrence Summersin sisäinen muistio, jossa Summers kehotti pankkia edistämään likaisen teollisuuden siirtämistä kehittymättömiin maihin: "Nähdäkseni taloudellinen logiikka myrkyllisen jätteen sijoittamisessa matalapalkkaiseen maahan on väistämätön, ja meidän tulisi tunnustaa se."

Summersin idea oli säästää monikansallisten yritysten terveydenhoito- ja jätekuluja. (The Economist, 08 Feb 1992).

Samalla kehittyviin maihin siirtyi uusia, sairauksia aiheuttavia ongelmia, joihin voitiin myydä lääkkeitä ja palveluita. Sekä tietenkin lainaa niiden rahoittamiseen.

Mutta mitäs moraalista, kunhan talous pyörii ja "ongelmien ratkaisu" lisää taloudellista toimeliaisuutta...

Toimituksen poiminnat